MONAΣΤΙΚΗ ΖΩΗ

 Η ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΙΟΥ ΜΕ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΚΟΥΜΑΚΗ



 

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ


Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ


H ΠΡΩΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΜΟΝΗΣ

Η εικονιζομένη Μακαρία μοναχή γεννήθηκε στα Αλάτσατα το 1872 και εκοιμήθη το 1950 στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά, στη Χίο. Ηταν θυγατέρα του πολύτεκνου Νικολάου Ασπρόμουγκου από τα Αλάτσατα. Γνωρίζουμε από προφορικές αναφορές ότι είχε ακόμα δύο αδέλφια τον Ιωάννη και την μετέπειτα μοναχή Θέκλα Ασπρόμουγκου που και αυτή μαζί με μία ανηψιά τους (δεν θυμάμαι το όνομα της) μόναζαν στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά.
Πριν μεταβεί στη Χίο το 1914, η Μακαρία μόναζε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Αλατσάτων και ήταν καθηγουμενη της Μονής, σύμφωνα με την προφορική αναφορά της μοναχής Συγκλητικής Μονιούδη η οποία μόναζε στον Αγιο Μηνά.
Στον πρώτο διωγμό, το 1914 στη Μικρά Ασία, στη Χερσόνησο της Ερυθραίας και στα Αλάτσατα, η Μακαρία θεώρησε φρόνιμο να εγκαταλείψη το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου μαζί με άλλες μοναχές και να μεταβή στη Χίο. Ο κύριος λόγος ήταν η συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι στους Τούρκους υπηκόους οι οποίοι ήταν Χριστινοί Ορθόδοξοι και μιλούσαν την Ελληνική γλώσσα και κυρίως απέναντι στις θρησκευόμενες γυναίκες.
Από διηγήσεις προσφύγων Αλατσατιανών γνωρίζουμε ότι στη αρχή εγκαταστάθηκε στη περιοχή Bροντάδο, πλησίον του Αγίου Μακαρίου και στο Μυρσινίδι και παρέμεινε αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με την προφορική αναφορά της μοναχής Συγκλητικής Μονιούδη, η ηγουμένη Μακαρία δεν επέστρεψε στα Αλάτσατα μετά την λήξη του “πρώτου διωγμού 1914-1916, αλλά παρέμεινε στη Χίο. Ενας από τους λόγους ήταν ότι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου είχε καταστραφεί.

O MHTΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου